Hvem arver, hvis jeg har glemt at lave testamente for min spanske feriebolig?

Det sker ofte, at danskere henvender sig til mig, når de har mistet en ægtefælle. De har begge stået i det spanske skøde som ejere af ferieboligen i Spanien, og nu er den ene ægtefælle gået bort. Overraskelsen er stor, når jeg fortæller, at de spanske regler er vidt forskellige fra de danske. I Danmark kender alle det, at sidde i uskiftet bo, og man forventer at ægtefæller arver hinanden. Sådan er det slet ikke i Spanien.

Ægtefællen arver ikke

I Spanien arver børnene forældrene. Hvis der ikke er børn, arver afdødes bedsteforældre! Og først, hvis der hverken er børn eller bedsteforældre, arver ægtefællen. Det hedder arveklasser og de spanske arveklasser er markant forskellige fra de danske.

Når du ikke har lavet testamente

Hvis du ikke har lavet testamente i Spanien, arver børnene afdødes ejerandel. Det betyder, at børnene kommer til at stå på skødet på den spanske feriebolig. Det er i nogle tilfælde ok og også forældrenes ønske. Men i andre tilfælde er det meget mod forældrenes (og børnenes) ønske. For eksempel var der et barn der arvede sin fars ejerandel, men blev skilt fra sin (barnets) ægtefælle kort tid efter. Det betød at barnet skulle betale konen flere penge ved skilsmissen fordi den spanske bolig udgjorde en værdi i sønnikes formue.

De spanske myndigheder er meget for at behandle dødsboer, når der ikke er testamenter skrevet på spansk. På den anden side, går arvesagsbehandlingen meget hurtigere hvis der er testamente på spansk. Sagsbehandlingen kan variere med flere år.

“Ja” til testamente

Hvis du har lavet et testamente i Spanien, bestemmer du over 1/3 af arven. Resten – 2/3 – kan du ikke bestemme over. Hvis der er børn, arver børnene 2/3.

Allerbedst – lav et dansk og et spansk testamente

I stedet for at lave et testamente i Spanien, kan vi lave et tillæg til et dansk testamente. EU har lavet nogle regler der betyder, at du kan bestemme at den spanske bolig skal arveskiftes efter danske regler. Min anbefaling er derfor, at du skal lave et testamente i Danmark, efter danske regler. Dernæst laver vi et spansk tillæg til dit danske testamente. I det spanske tillæg bestemmer vi at den spanske bolig skal arveskiftes efter danske regler. Til slut lægger vi dette spanske tillæg (det hedder et kodicil) ned i det spanske testamenteregister.

Få råd fra en advokat med speciale i spanske forhold

Hvis du ejer en feriebolig i Spanien, er det vigtigt at du allierer dig med en kompetent rådgiver, der kender til begge arve-systemer (både Spanien og Danmark), når der skal laves testamente. Med mere end 30 års erfaring i spanske retsforhold, tilbyder Binzer&Co Advokatfirma kompetent rådgivning om arv og testamente. Kontakt os allerede i dag.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *